17 Mart 2014 Pazartesi

Çiğ köfte yapımı




        Güneydoğu denilince akıllara ilk gelen yöresel yemek çiğ köftedir hiç kuşkusuz. Sıra geceleriyle hafızalara kazınmıştır zatı şahane. Siz de mutfağınızda rahatlıkla yapıp, afiyetle yiyebilirsiniz. Ama et çiğ olarak kullanılacak! diye çekimser kalıyorsanız içiniz rahat olsun. Cömertçe kullanacağınız isotun yakıcı acısı, adeta ısı enerjisine dönüşerek kıymayı enikonu pişiriyor yapım sürecinde. Hadi hep beraber bu gastronomik deneyimi edinelim.

Malzemeler:


Yarım kg bulgur,
300—350 gr ince çekilmiş az yağlı kıyma,
Bir çay bardağı isot,
10 dal yeşil soğan,
1 orta boy kuru soğan,
1 baş sarımsak,
1 demet maydanoz,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar
Bulguru ıslatıp bir kabın içinde 30 dakika dinlenmeye alıyoruz. Soğanı, sarımsağı ve maydanozu ince ince kıyıyoruz. Çiğ köfte tepsisine kıymayı ve baharatları alıp kuvvetlice yoğuruyoruz. Kıymayla baharatlar ve soğan sarımsak özleşince bulguru ve maydanozu ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Çiğ köfteyi tuttuğunuzda tepsiyi kaldırıyorsa kıvamını ayarlamayı başardınız demektir.
Hadi şimdi doldurun şalgam sularını.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder